Berichten

De foto-galerij is uitgebreid

Meer foto’s en verdeeld over de jaren Doordat we steeds meer foto’s hebben van onze tuin, werd de pagina met foto’s onder In Beeld te groot. De pagina is daarom in jaren opgedeeld. En nog leuker: we hebben er foto’s…

Planning begin 2025

Planning eerste maanden 2025 De vrijwilligers van stichting Japanhof komen om de twee weken bij elkaar in de werkschuur van het Máximapark. We verzamelen hier om 8:45 uur, zodat we na een kop koffie of thee aan de slag kunnen.…

Natuurwerkdag

2 november 2024 Natuurwerkdag Wat ga je doen? In de Japanse tuin van het Máximapark hebben we een begin gemaakt met het graven van nieuwe perken voor planten. De deelnemers gaan diverse nieuwe plantjes planten in reeds aangelegde borders en…

Lagerstroemia

Crêpe mirte De Lagerstroemia is afkomstig uit Zuid- en Oost-Azië en Noord-Australië, maar komt door aanplant ook voor in de landen rond de Middellandse Zee. De Lagerstroemia speciosa bloeit in augustus en september, voornamelijk roze tot paars. Ze bloeien buiten…

Planning sept-dec 2024

Planning laatste maanden 2024 De vrijwilligers van stichting Japanhof komen om de twee weken bij elkaar in de werkschuur van het Máximapark. We verzamelen hier om 8:45 uur, zodat we na een kop koffie of thee aan de slag kunnen.…

Azalea’s verhuizen

De azalea’s verplanten De paarse azalea’s onder de dennen bloeiden als eerste in het voorjaar, en konden daarna verpoot worden om ruimte te maken voor het nieuw te bouwen paviljoen. De tweede groep azalea’s gaan naar hofje 1 – perk…

Paviljoen bouwen

Het bouwen gaat bijna beginnen Het is zover: het houten paviljoen gaat bijna gebouwd worden. Het wordt een Oosters paviljoen tegen zon en regen met een dak in twee lagen. De wanden zijn open. Binnenkort zullen de heipalen geslagen worden.…

Nieuwe aanplant

De nieuwe planten Terwijl de rododendrons steeds uitbundiger gaan bloeien, zijn de vrijwilligers bezig met het poten van planten die ook in de andere seizoenen kleur en geur gaan geven. Hier zien we wat oude bekenden terug, die ook vorig…

Planning vanaf mei 2024

Planning vanaf mei De vrijwilligers van stichting Japanhof komen om de twee weken bij elkaar in de werkschuur van het Máximapark. We verzamelen hier om 8:45 uur, zodat we na een kop koffie of thee aan de slag kunnen. Om…

Wat bloeit half april?

Bloeiende struiken half april Nu het voorjaar helemaal van start is, en het weer daarnaast bijzonder aangenaam, zien we veel bomen, struiken en planten al iets vroeger dan normaal in bloei komen. De twee Japanse kersen hebben om beurten gebloeid.…

Nog eens extra aarde

Laatste aarde voor het planten begint Met dank aan de beheerders van het Máximapark werd de extra aarde op 5 april keurig afgeleverd, zodat we op 6 april weer hard aan de slag konden met het ophogen van de perkjes.…

Kersenbloesem kijken

Hanami matsuri Net als in Japan bloeien bij ons de kersenbloesems, en daarmee gaat het voorjaar echt uit de startblokken. Hanami matsuri (Japans: 花見, “kijken naar bloemen”) – soms ook wel Kersenbloesemfeest genoemd – is een Japanse feestdag. De sierkersen komen ergens in het voorjaar in…

9 en 14 maart: perkjes ophogen

In maart zijn we begonnen de nieuwe aarde op te brengen op de perkjes die we afgelopen maanden hebben omgespit, zodat we uiteindelijk kunnen planten. Op 9 maart bleek de aarde nog niet geleverd, waardoor we ons die dagvooral hebben…

Er gaat weer wat bloeien

Nog maar nauwelijks voorjaar, of we zien de eerste bloemen alweer tevoorschijn komen. Nee, nog niet in de rododendrons. Eerst wat vroege bloeiers: de magnolia, en de pachysandra. De magnolia heeft nu dikke knoppen die weldra open zullen gaan. Van…

Bombus pratorum

Weidehommel De weidehommel (Bombus pratorum) is een kleine soort hommel, die in Vlaanderen en Nederland veel voorkomt. De habitat bestaat uit weidegebieden, lichte bossen, tuinen en parken. Weidehommels hebben net als de aardhommel twee gele banden maar met een rood/oranje achterstuk in plaats van wit. Ook kunnen…

24 februari: snipperpad is af

Op 10 en 24 februari hebben we  houtsnippers uitgereden op het snipperpad. Het ziet er weer puik uit. In maart zullen we nieuwe aarde opbrengen op de perkjes die we afgelopen maanden hebben omgespit, zodat we uiteindelijk kunnen planten.  Zie…

Snipperpad 10 februari

10 februari: snipperpad verversen en perkjes spitten 10 Februari hebben we  houtsnippers uitgereden op het snipperpad. Het is bijna af! Daarnaast hebben we de nieuwe perkjes verder omgespit. De komende periode zullen we nieuwe aarde opbrengen op deze perkjes, zodat…

Vergelijk hazelaars

Vergelijk de hazelaars in de Japanse tuin We hebben zowel gewone hazelaars (Corylus avellana) als een toverhazelaar (Hamamelis × intermedia). De gewone staan aan weerszijden van de zuidelijke toegang, de toverhazelaar tien meter verderop aan de voet van een ginkgo. Waar de hazelaar katjes…

Kies op soort plant

Kies op soort beplanting Door een van de #tags onderaan dit bericht te selecteren, kun je een subselectie van de planten maken die je zoekt. Kies uit: afkomt: #inheems, #uitheems, #japans, #wild soort plant: #boom, #waterplant, #paddenstoel Meer categorieën zullen…

Corylus avellana

Hazelaar De hazelaar (Corylus avellana) is een in West-Europa inheemse struik uit de berkenfamilie (Betulaceae). Deze struik wordt dan wel zo groot als een kleine boom: tot 6 m hoog. De hazelaar gaat pas na tien jaar vrucht dragen. De vrucht van de hazelaar is de hazelnoot, waarvan de…