Kersenbloesem kijken

Hanami matsuri

Net als in Japan bloeien bij ons de kersenbloesems, en daarmee gaat het voorjaar echt uit de startblokken. Hanami matsuri (Japans: 花見, “kijken naar bloemen”) – soms ook wel Kersenbloesemfeest genoemd – is een Japanse feestdag. De sierkersen komen ergens in het voorjaar in bloei (het moment is afhankelijk van het gebied). Deze bloei is slechts van korte duur en als het zover is worden er picknicks georganiseerd door heel Japan, en ’s nachts worden er lantaarns in de bomen gehangen. De korte bloeiperiode van de sierkers symboliseert een nieuw begin en tegelijkertijd ook de vergankelijkheid van het leven. 

De sierkersen die verbonden zijn met de hanami-viering worden in Japan sakura genoemd. Hieronder vallen meer dan 20 soorten en cultivars. De bekendste zijn de cultivar Somei-yoshino van de kruising Prunus × yedoensis, en de Japanse sierkers (Prunus serrulata).

Máximapark

Ook in het Máximapark hebben we Japanse sierkersen, voornamelijk langs het Japanse bruggenpad, dicht bij de oude appelboomgaard. Kijk op deze kaart tussen brug 4 en 5!

In onze Japanse tuin staat er tot nog toe één en wel in het hofje aan de Vikingrijn (hofje 3 op de kaart). Nu nog een slank exemplaar, maar we hopen dat hij de komende jaren goed uit zal dijen.

Leidsche Rijn

Ook verder in Leidsche Rijn zijn een aantal plekken te vinden waar de Japanse kersen in meervoud zijn geplant. Ten eerste in park Hoge Weide, waar in het verleden de Chinese gemeenschap al festivals hebben gevierd onder de dwarrelende bloesemblaadjes:

Daarnaast staan op het plantsoen aan de André Voltenlaan, vlak bij het winkelcentrum, een mooie verzameling Japanse kersen waaronder het goed picknicken is!

Hanami matsuri in Nederland

In 2000 schonk de Japan Women’s Club (JWC) 400 sierkersen van de kruising Prunus × yedoensis aan Amstelveen. Ze zijn geplant in het Bloesempark in het Amsterdamse Bos. In dit park komen liefhebbers rond de bloeitijd bij elkaar om ook de hanami matsuri te vieren en op kleedjes te picknicken.

Weet je nog meer plaatsen in Utrecht waar veel Japanse kersen staan te bloeien, laat het weten in de comments!