Tyria jacobaeae

Sint-Jacobsvlinder

De sint-jacobsvlinder (Tyria jacobaeae) is een dagactieve nachtvlinder uit de familie van de spinneruilen (Erebidae), onderfamilie beervlinders (Arctiinae).

De lengte van de vleugel is 16-21 millimeter. De vliegtijd is van april tot en met begin augustus. De vlinder komt niet alleen in Nederland, België en de rest van Europa voor, maar ook in West- en Centraal-Azië en is ingevoerd in Nieuw-Zeeland, Australië en Noord-Amerika om daar jakobskruiskruid te bestrijden.

De sint-jacobsvlinder leeft op zandgronden waar zijn waardplanten, het jakobskruiskruid en enkele andere kruiskruidsoorten voorkomen.

De rups van de sint-jacobsvlinder wordt zebrarups genoemd. Het voedsel voor de zebrarups, jakobskruiskruid, bevat giftige bestanddelen. De rups neemt deze op wanneer hij van de plant eet en wordt daardoor zelf giftig. De opvallende tekening en kleur waarschuwt daarvoor, vogels laten de zebrarups dan ook met rust. De rups raakt het gif dat hij binnenkrijgt niet meer kwijt. De vlinder die een jaar later uit de pop tevoorschijn komt, is eveneens giftig.