Sympetrum

Heidelibel

De heidelibellen (Sympetrum) zijn een geslacht van echte libellen (Anisoptera) uit de familie korenbouten (Libellulidae). Welke precies is hier niet bekend. De vrijwilligers maken gebruik van de ObsIdentify app van Waarneming.nl, die zei dat het mogelijk een bruinrode heidelibel is.

Er zijn ruim 50 soorten heidelibellen. Veel soorten vertonen een sterke seksuele dimorfie waarbij de mannetjes vaak rood zijn, en de vrouwtjes meer geel tot geelbruin. Er zijn enkele uitzonderingen, zoals de zwarte heidelibel (Sympetrum danae), waarvan zowel de mannetjes als de vrouwtjes overwegend zwart zijn.

Hoewel het onderscheiden van de seksen meestal niet zo moeilijk is, zijn de soorten onderling niet altijd eenvoudig uit elkaar te houden. Veel soorten kunnen het best op naam gebracht worden op basis van een combinatie van kenmerken. Voorbeelden zijn de poten (gestreept of ongestreept), de streep onder het oog (deze kan doorlopen langs het oog of niet) en de aan- of afwezigheid en de grootte van de oranje gloed aan de vleugelbasis, die wordt veroorzaakt door een oranje beharing.