Prunus speciosa / serrulata

Japanse sierkers

De Japanse sierkers (Prunus serrulata), in Vlaanderen Japanse kerselaar genoemd, komt van nature voor in het gebergte van West-China, in Korea, in Japan. De cultivars worden vegetatief vermeerderd op zaailingen van onze gewone Nederlandse kers Prunus avium, opdat ze het ook in onze streken goed kunnen doen.

Er zijn cultivars die een 6–8 m hoge boom vormen, maar er zijn er ook die alleen een 2–5 m hoge struik vormen. De bladeren zijn ongeveer 5 à 10 cm lang en hebben een genaalde of getande bladrand en een toegespitse top. Het jonge blad is bruinrood. Later krijgt de bovenzijde een groene en de onderzijde een blauwgroene kleur.

De boom of struik bloeit in Nederland eind april en begin mei met meestal gevulde bloemen. Er zijn echter ook cultivars met enkele en halfgevulde bloemen. Er ontstaan meestal geen vruchten. De Japanse sierkers vraagt een voedselrijke grond en veel vocht.

Wanneer in Japan Prunus serrulata begint te bloeien wordt er het Hanamifeest gevierd met picknicks tussen de bomen. Hier in de Japanse tuin staan er voorlopig slechts twee – naast elkaar in hofje 3. Langs het Japanse bruggenpad is er nog een veldje met Japanse sierkers.