Liquidambar styraciflua

Amberboom

De Amerikaanse amberboom (Liquidambar styraciflua) is een loofboom uit de familie Altingiaceae. Er staan vier Amberbomen in onze Japanse tuin. Probeer ze alle vier te ontdekken! De plant komt van oorsprong uit het oosten van Noord-Amerika. De Amberboom wordt als sierboom sinds 1688 aangeplant in Europa.

De Amberboom kan tot 45 m hoog worden, maar wordt in Noordwest-Europa niet hoger dan 10-20 m. Amerikaanse bomen bleken na kap tot vier eeuwen oud. De boom heeft veel zon nodig. De jonge boom heeft een kegelvorm, maar later wordt hij breder met een eironde tot ronde vorm. De jonge bast is roodbruin, later wordt deze grijsbruin en diep gegroefd. Bij oudere bomen worden op de takken en twijgen kurklijsten gevormd. De bladeren doen denken aan die van de esdoorn, maar hebben een verspreide bladstand. Het blad is handvormig samengesteld, vijf- tot zeventallig en 10-15 cm groot. De nervatuur van het blad is handnervig en het blad heeft een gezaagde bladrand. De bladsteel is lang samen met de vruchtsteel. De vrucht zelf is in het bijzonder bezet met stekels.

Het blad heeft mooie herfstkleuren: dieprood, geel en oranje. Op arme grond en zwaardere groeiomstandigheden, zijn de kleuren het mooist! Stukgewreven bladeren geven een aangename zoete geur af. De oliehoudende hars in de bast werd en wordt in Amerika (‘Sweet Gum’) gebruikt als basis van kauwgom en als geurstof in voedingsmiddelen, tabak en parfum. De hars bevat ook geneeskrachtige stoffen en werd door stammen als de Cherokee en de Choctaw daarom aangewend bij wonden, huidkwalen, problemen met de spijsvertering en verkoudheid. De inhoudsstof shikiminezuur ligt ook aan de basis van een medicijn tegen griep. Het hout heet satijnnoten, het glanst als zijde en splintert niet en wordt toegepast in de meubelmakerij, onder andere als fineer. 

De boom is eenhuizig en bloeit in april en mei met eenslachtige bloemen. De amberboom kenmerkt zich verder door de bolvormige vruchthoofdjes. Die bevatten veertig tot zestig kleine doosvruchtjes die weer ieder een of twee zaden bevatten. De vruchthoofdjes hebben een diameter van vijfentwintig tot achtendertig millimeter.