Cornus controversa ‘Pagoda’

Kornoelje ‘Pagoda’

Kornoelje (Cornus) is een geslacht van 58 soorten struiken en bomen. De soorten kunnen over het algemeen worden onderscheiden door hun bloemen, bessen en kenmerkende schors. De meeste zijn bladverliezend, enkele zijn groenblijvend. Verschillende soorten hebben kleine schermen van onopvallende bloemen omgeven door grote, typisch witte bloembladachtige schutbladen. Anderen hebben meer open schermen met bloemen met bloembladeren.

De meeste soorten kornoelje hebben tegenoverliggende bladeren; een paar, zoals Cornus alternifolia en Cornus controversa hebben hun bladeren afwisselend, deze zijn van het subgenus Mesomora. Deze bloeien in de zomer. Cornus controversa is afkomstig uit Oost-Azië.

Deze kornoelje wordt een kleine boom met takken horizontaal in etages boven elkaar. ‘Pagoda’ werd speciaal geselecteerd vanwege deze regelmatige vertakking, wat doet denken aan snoei in bonsai-stijl. De kroon wordt uiteindelijk net zo breed als hoog. De jonge twijgen kleuren van roodbruin naar groenbruin. Het blad is onregelmatig van vorm en glanzend donkergroen. In de herfst kleurt het purperrood. Omdat bladeren in de herfst wat gaan opkrullen, wordt de opvallend lichte onderkant van het blad duidelijk zichtbaar. De grote schermvormige bloemtuilen kunnen gevolgd worden door kleine donkerblauwe bessen. De vruchtdracht is echter zeer wisselend en niet gegarandeerd. De boom leent zich goed om als prieelboom gesnoeid te worden, maar vanwege de vroeg op gang komende sapstroom moet snoei in de zomer of herfst plaatsvinden. Wortelt oppervlakkig met een fijn wortelgestel.