Parasola plicatilis

(Gewoon) plooirokje

Het gewoon plooirokje of plooirokje (Parasola plicatilis) is een paddenstoel uit de familie Psathyrellaceae. Het is een algemeen voorkomende paddenstoel in vochtig grasland, gazons en aan wegkanten. Ze staan individueel of vormen kleine groepjes.

De hoed is aanvankelijk cilindrisch met een diameter van 5 tot 10 mm, daarna achtereenvolgens ellipsvormig of ovaal, halfrond convex, horizontaal afgeplat, met een licht concaaf centrum. Als hij rijp is, bereikt hij een diameter tot 3,5 cm. Aanvankelijk glad, daarna diep gegroefd vanaf de rand bijna tot in het midden. Ook de kleur verandert: deze wordt grijsachtig met een bruin centrum. De rand van de hoed is doorzichtig blauwgrijs.

De steel is 3 tot 7 cm hoog en 1 tot 2 mm dik. De steel is witachtig, breekbaar en hol van binnen. De basis is licht verdikt. Glad oppervlak, soms wat zijdeachtig in lengterichting. Een ring ontbreekt.De lamellen zijn vrijstaand en hebben een kraagje aan de steel. Aanvankelijk wit, dan grijs van sporen, uiteindelijk oplossend. Deze paddenstoel heeft geen uitgesproken geur of smaak.

Het plooirokje is een wijdverspreide soort in Europa en Noord-Amerika.