Magnolia

Beverboom

De Magnolia is een struik of boom die in het voorjaar pronkt met prachtige grote bloemen. Er zijn veel verschillende soorten Magnolia, zowel voorjaarsbloeiers, zomerbloeiers als groenblijvende Magnolia’s; zowel struik als boom, enkele stam of meerstammig.

De Nederlandse naam van Magnolia is beverboom. Hij wordt ook wel valse tulpenboom genoemd. Een beetje verwarrend, want de tulpenboom is een andere soort, namelijk de Liriodendron tulipifera. De naam Magnolia komt van de Franse botanicus Pierre Magnol. De Magnolia hoort bij de Magnoliafamilie (Magnoliaceae), er zijn ongeveer 200 soorten Magnolia bekend. Ze groeien van oorsprong in Japan, China, Maleisië en de Himalaya, maar er zijn ook soorten die uit Noord- en Centraal-Amerika komen.

Een van de vier magnolia’s in de Japanse tuin is de Japanse ‘Magnolia sieboldii’. Dit is een grote, dichtvertakte struik, na vele jaren uitgroeiend tot een kleine boom met een ronde kroon. Hij wordt tot circa 4 m hoog en breed. Van de omgekeerd eironde tot elliptische bladeren zijn vooral de jonge scheuten blauwgroen van kleur. De circa 10 cm grote, knikkende bloemen openen pas omstreeks eind juni/begin juli. Ze geuren heerlijk friszuur en bestaan uit negen zuiver witte bloembladeren. De stampers zijn groen, maar de meeldraden zijn roze tot donkerrood en contrasteren fraai met de witte bloemen. Prachtige soort uit China, Korea en Japan. Vanwege het struikvormige karakter geschikt als parkboom en in tuinen.

De blad- en bloemknoppen van Magnolia’s zijn omgeven door een of meer harde, meestal sterk behaarde schubben. De bloemknoppen zijn daarnaast ook nog eens omgeven door een of meer vliezige, meestal ook behaarde, schutbladen. Beide worden bij het uitlopen snel bruin en vallen dan af, waarbij ze op de twijg een ringvormig litteken achterlaten

De bloembouw van Magnolia’s komt overeen met die van de oudst bekende fossiele bloemen en duidt erop dat de oorsprong van de groep in de buurt van de eerste bloemplanten moet liggen. Fossiele vondsten van soorten uit het geslacht Magnolia of een onmiddellijke voorloper daarvan, zijn gemeld uit het Boven-Krijt.