Hamamelis × intermedia

Toverhazelaar

De toverhazelaar (Hamamelis × intermedia) is een struik uit de familie Hamamelidaceae. Deze kruising is omstreeks 1935 ontstaan uit de soortkruising Hamamelis japonica × Hamamelis mollis. Er zijn veel verschillende cultivars in de handel. Ze worden vermeerderd door te enten op de Amerikaanse toverhazelaarals onderstam.

De struik kan ongeveer 4 m hoog worden. De kale twijgen zijn schuin opgaand. De ovale, 6–10 cm grote, donkergroene bladeren zijn aan de bovenzijde licht en aan onderzijde dicht behaard met sterharen. De bladsteel is 6–10 mm lang. De herfstkleur van de bladeren is geel tot geeloranje.

De Toverhazelaar bloeit van januari tot in maart. De in clusters zittende bloemen hebben 4 meeldraden en zijn meestal lichtgeel tot heldergeel, maar ook rode, oranje en roodbruine bloemkleuren komen voor. De lintvormige bloemblaadjes zijn 15 mm lang.

De vrucht is een 12 mm lange doosvrucht, die pas een jaar na de bestuiving rijp is. De top van de doosvrucht explodeert dan open, waarna twee glimmend zwarte zaden tot 10 m ver weggeschoten worden.