Anemone hyb. ‘Honorine Jobert’

Herfstanemoon

De Hefstanemoon (Anemone) is een overblijvend kruid uit de ranonkelfamilie (Ranunculaceae). Anemonen komen voornamelijk voor in noordelijke, gematigde gebieden. Ze hebben gelobde bladeren en grote bloemen met duidelijke bloemdekbladeren.

De anemoon in onze tuin is de Herfstanemoon (Anemone hybrida ‘Honorine Jobert’), of Japanse anemoon. Deze heeft witte bloemen met een krans van gele meeldraden in het hart. Ze heeft gewone wortels. Ze staat graag in de volle zon of halfschaduw, bloeit van augustus-oktober en krijgt een hoogte van 100-120 cm. Na de bloei worden nog decoratieve zaadpluisjes gevormd.

Anemonen hebben vaak een ondergrondse wortelstok en een diep gesneden basis. De lange bloemsteel draagt één of meerdere witte, rode, blauwe, paarse of zelden gele bloemen. De vruchten hebben vaak lange harige stijlen die hun bestuiving via de wind mogelijk maken.

Anemonen groeien het best in een leemachtige grond, zo mogelijk voorzien van rijke mest onder de knol. De planten kunnen in oktober worden geplant. De meeste anemonen bloeien in het voorjaar, meestal van mei tot juni. De exemplaren in onze tuin bloeien vanaf augustus tot in het najaar.