Amelanchier lamarckii

Amerikaans krentenboompje

De soort komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika en is ingeburgerd in delen van Europa. Het Amerikaanse krentenboompje wordt sinds de 19e eeuw in Nederland aangeplant en is hier ingeburgerd begin 20e eeuw. Deze soort komt in Nederland en België voor op zuur zand, leem en veen. Het is een tot 12 m hoge struik. De soort is invasief in West-Europa en verstoort de biodiversiteit in bijvoorbeeld heidegebieden.

Het Amerikaanse krentenboompje heeft 3–7 cm lange bladeren, die bij het uitlopen bruinachtig rood en van onderen dan nog behaard zijn. In de herfst hebben de bladeren een geelachtige herfstkleur. Eenmaal op de grond gevallen verteren de bladeren gemakkelijk. De knoppen zijn groenbruin, spits en verspringend en lijken enigszins op die van een beuk. De twijg is bruingrijs getekend in de groeirichting, kronkelt en voelt ruw aan.

De struik bloeit van april tot mei met witte bloemtrossen. De bloemen zijn veel groter dan die van het Canadese krentenboompje. De kroonblaadjes zijn 1–2 cm lang. De eetbare, bolvormige, roodachtige later donkerpaarse vruchten zijn vier- tot tienhokkig en 1-1,5 cm breed. De vruchten zijn sappig en rijpen in de eerste helft van juli.

De struik groeit op vochtige tot droge, zure gronden op zonnige tot licht beschaduwde plaatsen. Als zodanig komt de struik voor in bossen, houtwallen en heidevelden.